Eesti lipp


Kirjautuminen

Linkit ja kirjat

Olutlinkkejä ja kirjallisuutta

Linkkejä

 

Olutliitto

EBCU - European Beer Consumers Union

SVYL - Suomen Viro-yhdistysten Liitto ry.

 

Sahti  selostaa Suomen sahtialueiden kulttuuriperinnettä ja nykyistä sahdinvalmistusta. 

Ari Järmälän artikkeli Saarenmaan kotiolutperinteestä on värikäs englanninkielinen johdatus sahdin virolaiseen versioon.


Õllesummer  - Suuri  musiikki- ja olutfestivaali heinäkuussa Tallinnan laululavalla.
Tallinnan matkailusivut - tietoa myös pubeista ja ravintoloista

Perinteisen Oluen Seura

 

Kirjallisuutta

Kirjat eivät ole Olutsillan myyntiartikkeleita vaan ne löytyvät esim. kirjastoista.

 

M. A. Numminen; Baarien Mies  Docendo, 2016 (EU). 30-vuotisjuhlapainos, jossa on uusi esipuhe ja uusia kuvia edellisiin laitoksiin verrattuna.

Anikó Lehtinen Yks Olut: Anikó Lehtisen olutpöytäkirja: oluen ABC, WSOY 2014

Pekka Linnainen, Mikko Savikko, Tapio Mäkeläinen ja Heikki Kähkönen: Baarimies Tallinnassa. Kustantaja Arktinen Banaani, 2014. Ajankohtainen opaskirja Tallinnan olutravintoloihin, kellarikapakoihin ja cocktailbaareihin .

Lari Junkkari; Olut ja elämisen taito Helsinki : Kirjapaja, 2012 (Viro : Tallinna Raamatutrükikoda), Kirja tarjoaa mielenkiintoisia näkökulmia oluen maailmaan.

Pekka Linnainen, Mikko Savikko, Tapio Mäkeläinen ja Heikki Kähkönen: Baarimiehen Tallinna Kustantaja The Baltic Guide, 2011. Joukko Vanhankaupungin tunnelmallisia kellaripubeja ja olutravintoloita, ratikkareittien varsien kuppiloita sekä lähiöiden pelkistettyjä kapakoita.

Tormis Jakovlev: Olut Virossa. Tampereen museoiden julkaisuja 35. Tampere 1995. OSkirj1.gif (19970 bytes)
Viron kansallimuseon tutkijan Tormis Jakovlevin tekemä suppea, mutta hyvin informatiivinen ja asiantuntemuksella tehty 36-sivuinen kirjanen. Kirja jokaisen Viron-ystävän ja oluenystävän kirjahyllyyn. 

Tormis Jakovlev: Saaremaa koduõlu. Samannimisen Kursessaaren linnassa kesällä 1999 pidetyn näyttelyn julkaisu. 16 sivua. 

Marjo-Riitta Saloniemi (toim.): Olut. Tampereen museoiden julkaisuja 34. Tampere 1995.  64-sivuinen Hämeen Museon näyttelyn oheisjulkaisu, joka sisältää mm. Tormis Jakovlevin artikkelin Olut Viron kulttuurissa. Upea värikuvitus, mukana runsaasti kuvia virolaisista olutkannuista. 

Seppo Bonsdorff: Suomen panimot 1756-1996. Matrikkeli portteri-, olut- ja sahtipanimoista. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry. Gummeruksen kirjapaino 1997.

Ülo Mallene: Õlleraamat. Maalehe raamat, Tallinna. 107 s. (v.1998)
Tallinnalainen olut- ja alkoholijuomien asiantuntija Ülo Mallene on julkaissut ensimmäisen virolaisen yleisteoksen oluesta. Kirja on tyylikkäästi taitettu ja kuvitettu. Se esittelee lyhyesti oluen historiaa ja nykypäivää. Virolainen olutperinne esitellään monipuolisesti juomatapoja, olutjuttuja ja ruokareseptejä myöten. Tiivistelmä on myös suomen kielellä, mutta koko teos on aivan erinomainen myös viron itseopinnoissa. Kirjallisuusviitteet ovat kiinnostavia. Teosta voi ostaa Tallinnan kirjakaupoista.

Toivo Niiberg: Koduõlu, kali ja siider.Maalehe raamat, Tallinna. 107 s. v.1998. Kansankulttuuria ja olutreseptejä.

Unto Tikkanen: Suomalaisen olutkirja. Tammi. 148 s. 1999.
Näyttävästi kuvitettu teos kertoo oluen jännittävästä historiasta, raaka-aineista, valmistuksesta ja terveysvaikutuksista. Mukana on kiehtovia tarinoita suomalaisista oluista ja oluenpanijoista. Suomen oluthaarikoiden ääreltä lukija pääsee matkalle Itämeren ympäri ja Euroopan suuriin olutmaihin.